ABD Dışişleri Bakanı Rubio: Suriye’deki geçiş hükümeti haftalar içinde çökebilir

0:00

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriye’deki geçici hükümetin ciddi bir çöküş riskiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, ABD’nin sürece güçlü şekilde müdahil olmaması halinde “epik boyutlarda” bir iç savaşın kaçınılmaz olacağı uyarısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriye’deki geçiş dönemi liderleriyle yaptığı görüşmenin ardından, ülkede iç savaşın haftalarca uzakta olabileceği uyarısında bulundu.

Rubio, Senato’daki duruşmada, mevcut koşullar altında geçici yönetimin ayakta kalmasının zor olduğunu ifade ederek, “Karşı karşıya oldukları zorluklar göz önüne alındığında, çöküşe haftalar, belki de aylar bile kalmadı. Bu da ülkenin parçalanması ve tam ölçekli bir iç savaş anlamına geliyor” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı, Şara’nın liderliğindeki yeni hükümetle temas kurulmasını savunarak, “Geçici yönetimin bazı üyeleri güvenlik soruşturmasından geçemedi, bu kötü haber. Ama ABD bu süreçte yer almazsa, işlerin kötüye gitmesi garantiydi” diye konuştu.

Yaptırımların kaldırılmasının, komşu ülkelerin Suriye hükümetine destek sağlamasını kolaylaştıracağını belirten Rubio, Türkiye’deki büyükelçilik personeli de dahil olmak üzere ABD yetkililerinin, özellikle kolluk kuvvetleri için ihtiyaç duydukları yardım konusunda Suriye’nin ihtiyaçları için yerel ortaklarla koordinasyon sağlayabileceğine değindi.

Rubio, IŞİD ile ilgili endişelerin dile getirildiği Senato oturumunda, IŞİD’in mevcut Suriye yönetiminden « nefret ettiğini » çünkü Şara hükümetinin IŞİD için « ciddi bir risk » oluşturduğunu söyledi.

Suriye’de hükümetin görevini yapamadığı her günün, « IŞİD’in kendini yeniden oluşturma kabiliyetine ulaştığı bir gün » olacağını söyleyen Rubio, ABD’nin bu tehlikeyi önlemek için bir süre daha Suriye’de asker bulunduracağını belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump, geçen hafta Riyad’da düzenlenen Suudi-ABD Yatırım Forumu 2025’te Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırma niyetini açıklamıştı.

Suriye’yle ilgili İsrail’in endişesine yönelik soruları cevaplandırdı    

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi üyesi senatörlerin sorularına cevap veren Rubio, Suriye’nin mevcut hükümetini « bir fırsat » olarak gördüklerini belirtti.

Suriye yönetimi hakkında, « Bir ulus inşa etmeye çalışıyorlar. Kendilerini devrim için bir fırlatma rampası olarak görmüyorlar. » sözlerine yer veren Rubio, İsrail başta olmak üzere diğer bölge müttefiklerinin kaygılarını gidermeye çalıştı.

Marco Rubio, « Aslında, toplumun tüm unsurlarını kapsayan ve İsrail ile sınırlar veya başka bir şey için savaşmaya hiç ilgisi olmayan basit bir hükümetiniz varsa, bunun İsrail’in güvenliği için olağanüstü bir başarı olduğunu düşünüyorum. » ifadesine yer verdi.

Dışişleri Bakanı Rubio, Suriye’deki Türk varlığından İsrail’in duyduğu endişeyle ilgili olarak bundan sonraki süreçte Suriye’deki geçici hükümetin yabancı askeri üslere izin verip vermeyeceklerine dair bir karar alması gerekeceğini vurguladı.

Rubio ayrıca ABD’nin, « Kürtlerin Suriye hükümetinin ve güvenlik güçlerinin daha geniş bir parçası olması için çalıştıklarını » kaydetti.

Yaptırımlarda değişiklik gündemde

ABD’li yetkililere göre, Beyaz Saray bazı yaptırımların kaldırılması ya da askıya alınması için alternatifler üzerinde çalışıyor.

Ancak Caesar Yasası ve Suriye’nin 1979’dan bu yana “teröre destek veren ülke” statüsünde olması gibi konular, Kongre onayı gerektiriyor.

Açıklama, ABD Başkanı Donald Trump’ın geçtiğimiz hafta Suriye Geçici Devlet Başkanı Ahmed Şara ile gerçekleştirdiği görüşme ve ardından Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılacağını açıklaması sonrası geldi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz